Basis leggen voor een nieuw seizoen

Bijna anderhalve maand is het alweer geleden. Mijn deelname aan de wereldkampioenschappen baanwielrennen in Apeldoorn. Na die eerste dag was het, met de zilveren medaille op zak, einde toernooi voor mij. Het einde van het seizoen ook. En dan zou je denken dat ik zou zeggen; eindelijk even rust. Toch is dat eigenlijk niet waar, want zeker na zo’n WK heb ik juist altijd heel veel zin om te fietsen.

‘Ons eigen WK’ verliep natuurlijk heel succesvol, want we pakten met Nederland veel medailles. Zelf was ik al snel klaar, want de finale van de teamsprint was al op de eerste avond. Tijd voor vakantie dus, maar juist bij zo’n WK of EK zie je waar je het allemaal voor doet. Dat motiveert enorm! Natuurlijk heb ik altijd wel zin om te fietsen, maar op zo’n moment toch nog wel extra. Je wilt dan graag aan de slag om verder te werken. Maar een vakantie is natuurlijk ook nodig en die heb ik dan ook genomen.

“Juist bij zo’n WK of EK zie je waar je het allemaal voor doet.”

Zo ben ik eerst drie dagen naar Athene geweest met mijn moeder. Daar was ik met de WK junioren al eens geweest, maar ik wilde de stad graag nog eens echt zien. Daar kom je bij zo’n evenement niet aan toe. Na een paar dagen thuis ben ik vervolgens met mijn vriendin en huisgenoot Maaike, een wegwielrenster, naar Calpe gegaan. Zij heeft daar getraind en ik heb er juist niet zoveel gedaan. Wandelen naar het centrum, lekker eten, lezen, van de zon genieten en mijn eigen ding doen. Dat was erg fijn.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Inmiddels zijn de trainingen weer begonnen. Eerst in Nederland, maar op dit moment zitten we met de selectie op Mallorca. In deze periode zijn we vooral bezig met duurtrainingen op de fiets en krachttrainingen. Qua trainingen vind ik deze periode toch iets minder leuk, maar juist daardoor is het fijn om dan wel nu op Mallorca te zijn, waar je je ook puur daarop kunt richten en de omstandigheden goed zijn.

“Duurtrainingen van drie tot vier uur lijken misschien lang voor een sprinter”

De duurtrainingen die wij doen zijn zo’n drie tot vier uur lang. Dat lijkt misschien lang voor een sprinter, maar ook voor ons is het belangrijk om op die manier een basis te leggen. Dat is ook waarom we in de krachttrainingen op dit moment met veel herhalingen werken. Die basis zorgt ervoor dat we tijdens het seizoen bijvoorbeeld sneller kunnen herstellen tussen de sprintritten door.

In deze periode werken we echt toe naar het wedstrijdseizoen, waarbij in mei en juni wat trainingswedstrijd rijden. Zo zijn we straks twee weekenden achter elkaar actief in Cottbus en rijden we vervolgens eveneens in Duitsland drie van de vier dagen van het vierbanentoernooi. Ook gaan we nog naar Tsjechië om een wedstrijd te rijden. Alles staat daarbij in teken van de grotere toernooien en de topvorm zal er dus ook zeker nog niet zijn op die momenten. Belangrijk is het dat die er wel is bij de Europese kampioenschappen.

Hetty