Drie medailles op NK baanwielrennen

Bij de in Apeldoorn verreden Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen, heeft Hetty de afgelopen dagen drie medailles in de wacht weten te slepen. Op de keirin reed ze maandag naar het zilver. Een dag later pakte ze brons op de sprint en woensdag sloot ze af met nogmaals brons op de 500 meter. “Over het hele toernooi gezien ben ik tevreden. Vooral ook omdat we niet echt naar dit toernooi toegeleefd hebben, maar met name krachttraining gedaan hebben. Daar ligt de focus momenteel op.”

Toch bracht het toernooi ook wel weer de strijdlust naar boven. “Als je aan de start staat van een NK, wil je ook winnen”, zo zegt Hetty. “De keirin ging best goed. Ik won de kwalificatie heat, die eigenlijk al de halve finale was. Twee uur later reden we de finale en daarin maakte ik een goede move. Ik begon op de zesde plaats, maar wilde vooraan zitten en toen de derde wegging lukte dat direct. Laurine van Riessen kwam er overheen. Ik kon in haar wiel zitten en de rest kwam er niet meer over. Daarbij heb ik nog wel geprobeerd om haar te passeren, maar ze was gewoon beter. Ik ben tevreden met hoe ik de rit heb aangepakt. Dit was voor die dag het hoogst haalbare.”

Dinsdag werd het sprinttoernooi verreden. “In de kwalificatie werd ik tweede en de tijd was niet bijzonder, maar dat had ik nu ook niet verwacht. Tegen Merle van Benthem won ik twee keer, waarna ik in de halve finale helaas twee keer van Steffie van der Peet verloor. Ik mocht daarna tegen Kyra Lamberink om het brons rijden en won twee keer. Vooraf hoopte ik dat er tegen Steffie iets meer uit zou komen. Tactisch was de eerste sprint niet de beste, maar ik merk door het trainingsblok ook dat ik nu wat explosiviteit mis. Daardoor kun je bepaalde moves niet helemaal goed doen, die je wel kunt doen wanneer je op een beter niveau bent. De extra aanzet die ik dan normaal heb, die mis ik nu.”

Hetty sloot af met een bronzen medaille op de 500 meter tijdrit, waarin de rensters vanuit stilstand twee volle ronden rijden. “Daarbij zat ik een seconde boven mijn persoonlijk record. Eigenlijk is dat niet zo heel gek. Zoals gezegd zitten we in een krachtblok, we hadden twee dagen wedstrijd gehad, waarbij ik dinsdag ook nog was gevallen en rijden met wat ander materiaal en een pak van de club. Ik kan er dan ook tevreden mee zijn.”

Toewerken naar de Nations Cup
Het duurt nog even voor Hetty opnieuw in wedstrijdverband in actie komt. “In april, mei en juni zijn de eerste Nations Cup wedstrijden weer. Daar werken we nu naartoe. Waarschijnlijk gaan we daarbij rond februari naar het buitenland op trainingskamp. Dan zullen in het Omnisport de Nederlandse kampioenschappen atletiek zijn en daardoor is die baan niet beschikbaar.”

Foto’s: Gert Bonestroo