Hetty

Biografie

Het was mijn broertje die er eigenlijk indirect voor gezorgd heeft dat ik ben gaan wielrennen. Hij wilde daar namelijk graag mee beginnen en omdat ik net gestopt was met turnen, leek het mij ook wel wat om dat eens te proberen. Ik was direct verkocht en zo is het ook begonnen, bij TWC Pijnenburg, de club waar ik nog altijd lid van ben. Eerst met het wielrennen op de weg, waar in de winter het veldrijden bij kwam. Baanwielrennen ben ik pas wat later gaan doen.

Mijn vader gaf in jeugdcategorie 6 aan dat hij dacht dat ik qua bouw meer geschikt zou zijn voor de baan, maar dat wilde ik eerst nog niet. Ik vond het veldrijden nog veel te leuk. Maar bij de nieuwelingen meisjes (15 en 16 jaar) ben ik het toch gaan proberen en heb ik bij de Amsterdamse baanwielrenschool een winter lang veel geleerd. Een seizoen later werd ik door vriendinnen gevraagd om mee te doen aan de ploegenachtervolging van de NK en dat was misschien wel het echte begin van alles.

Bij dat NK wonnen we goud en besloot ik samen met Arianne Pruisscher ook de teamsprint te rijden en die wonnen we vervolgens ook. Ik besloot de losse sprint onderdelen van de NK ook te rijden en pakte daar goud op de 500 meter tijdrit en sprint. Dat was het moment dat Steve McEwen, talentcoach bij de KNWU, me vroeg of ik deel wilde nemen aan de junioren interland. Na die gedaan te hebben vroeg hij me om intern te komen op Papendal en me volledig te focussen op het baanwielrennen. Daarna is het snel gegaan.

Mooie resultaten
We zijn inmiddels een aantal jaren verder, waarbij ik mooie internationale resultaten heb kunnen boeken, met gouden, zilveren en bronzen medailles bij de Europese- en wereldkampioenschappen. Zowel bij de junior vrouwen als bij de vrouwen onder de 23 jaar. Daarmee heb ik ook een mooie start gemaakt bij de senioren en heb ik me in mijn eerste jaar al redelijk goed kunnen ontwikkelen. Ik ben er nog zeker niet, maar denk dat ik op de goede weg ben.

Tokio
En die goede weg, die moet me uiteindelijk naar de Olympische Spelen brengen. In 2024 hoop ik er in Parijs bij te zijn. Dat is waar we nu naartoe aan het werken zijn. Op dit moment heb ik daarbij nog niet echt een duidelijke voorkeur voor een onderdeel. Ik kan de keirin rijden, maar in mijn leeftijdscategorieën deed ik ook op de sprint goed mee. En de teamsprint loopt bij de senioren ook al goed. Er is dus niet een specifiek iets waar ik me op wil focussen. Op dit moment zeker nog niet.

Hetty

 


Profiel

Naam: Hetty van de Wouw
Geboortedatum: 29 mei 1998
Geboorteplaats: Kaatsheuvel
Woonplaats: Apeldoorn
Studie: Commerciële economie en Sportmarketing aan het Saxion in Deventer


Erelijst

GOUD

– Europese kampioenschappen U23, keirin (2017)
– Europese kampioenschappen U23, teamsprint (2017)
– Europese kampioenschappen junioren, teamsprint (2016)
– Nederlandse kampioenschappen, teamsprint (2018)
– Nederlandse kampioenschappen, keirin (2016)
– Nederlandse kampioenschappen junioren, keirin (2015)
– Nederlandse kampioenschappen junioren, sprint (2015)
– Nederlandse kampioenschappen junioren, 500 meter (2014)

ZILVER

– Wereldkampioenschappen, teamsprint (2018)
– Europese kampioenschappen junioren, sprint (2016)
– Europese kampioenschappen junioren, 500 meter (2016)
– World Cup Pruzkow, teamsprint (2017)
– World Cup Milton, teamsprint (2017)
– Nederlandse kampioenschappen, keirin (2018,2021)

BRONS

– Wereldkampioenschappen junioren, sprint (2016)
– Europese kampioenschappen U23, sprint (2017)
– Europese kampioenschappen junioren, 500 meter (2015)
– Europese kampioenschappen junioren, scratch (2015)
– Nederlandse kampioenschappen, keirin (2017)
– Nederlandse kampioenschappen, sprint (2021)
– Nederlandse kampioenschappen, 500 meter (2021)