Leerzaam EK in Glasgow achter de rug

Hoewel in andere sporten de wedstrijden nog gewoon doorgaan in Glasgow, zit het baantoernooi van de Europese kampioenschappen er al op. In Schotland kwam Hetty afgelopen week op twee onderdelen in actie; de sprint en de 500 meter. Eén onderdeel minder dan waar ze op voorhand over berichtte op deze website. “Na de afgelopen WK bleken we nog maar met drie in plaats van vier rensters deel te mogen nemen op de teamsprint. Dat heeft de begeleiding helaas niet in de gaten gehad, waardoor ze er helaas pas een week voor de EK achterkwamen. Dat ik daardoor afviel was wel een teleurstelling.”

Maar teleurstelling of niet, er waren natuurlijk wel gewoon twee individuelen te doen. Zaterdag kwam Hetty in actie op de sprint en maandag reed ze de 500 meter. “In de kwalificatie van de sprint reed ik de zesde tijd en daar was ik heel blij mee”, kijkt Hetty terug. Ze reed de 200 meter in 11.006 seconden, waarmee ze ook slechts een fractie achter de vierde en vijfde renster zat. “Daarmee liet ik wel zien dat ik met de besten van Europa mee kan komen.”

Doordat ze bij de eerste twaalf eindigde, mocht Hetty de 1/16e finale overslaan en ging voor haar het sprinttoernooi verder in de 1/8e finale. Eén sprint moest uitmaken of zij of de Oekraïnse Liubov Basova naar de kwartfinale mocht. Het werd helaas haar tegenstandster. “Ik reed gewoon een goede rit, maar zij kwam mij op het laatste moment nog voorbij. Basova is ook tien jaar ouder en heeft misschien nog wel meer dan tien jaar meer ervaring dan ik. Een klein foutje dat ik maakte is wel iets waar ik van leer, maar het was geen heel grote teleurstelling dat ik door haar werd uitgeschakeld. Wel had ik graag de kwartfinale gereden, omdat het daar om twee gewonnen sprints was gegaan.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Na een dag herstel, was het vervolgens tijd voor de 500 meter. Daarin eindigde Hetty in zowel de kwalificatie als de finale als zevende. “Omdat ik meer een tweede ronde renster ben, is mijn start niet zo goed”, analyseert ze. “Maar er reden hier veel starters mee en dat kon je in die kwalificatie ook goed zien, want daarin hield ik in de eerste ronde slechts twee vrouwen achter me. Ik reed vervolgens echter de op één na snelste tweede ronde. Daar was ik echt blij mee. Ik reed daarin 14.4. Dat is gewoon een heel goede tijd voor een tweede ronde.”

Lichtere versnelling
In de finale kwam Hetty nog een tweede keer in actie en hoopte ze nog wat tijd goed te kunnen maken. “Ik had een iets lichtere versnelling gekozen, om zo de start iets beter te krijgen. Bij de start was ik ook wel iets sneller, maar mijn wiel slipte ook wat door, een halve trap. Natuurlijk had ik gehoopt om nog iets op te schuiven in de eindstand, maar het verschil met de eersten is wel groot.”

Werken aan eerste ronde
De EK zaten er vervolgens dus op en leverde Hetty toch ook zeker wat op. “Ik heb er zeker weer van geleerd. Dat mijn tweede ronde op de 500 meter bijvoorbeeld erg hard is, maar dat ik aan mijn eerste ronde nog moet werken. Op de sprint was vooral die rit tegen Basova wel echt waardevol. En op zo’n toernooi leer je toch jezelf en anderen weer beter kennen. Het is dus altijd waardevol. Nu heb ik tien dagen vakantie en daarna ga ik weer opbouwen richting de wereldbekerwedstrijden.”

Foto’s: UEC