Op drie onderdelen in actie bij EK Glasgow

Woensdag heeft de KNWU de selectie bekend gemaakt voor de Europese kampioenschappen baanwielrennen. Daarbij was er goed nieuws voor Hetty. Ze mag namelijk op liefst drie onderdelen in actie komen. Naast de teamsprint zal ze ook de 500 meter en de sprint rijden in het Schotse Glasgow, waar het toernooi van donderdag 2 tot en met dinsdag 7 augustus georganiseerd wordt. Buiten baanwielrennen worden in Glasgow onder meer ook de Europese kampioenschappen wegwielrennen, turnen en triathlon georganiseerd.

Natuurlijk was er bij Hetty wel de hoop dat ze in actie mocht komen bij de Europese kampioenschappen, maar ze is erg blij dat ze nu zelfs drie onderdelen mag doen. “Ik had goede hoop dat ik de teamsprint mocht rijden en het is mooi dat ik nu inderdaad geselecteerd ben”, aldus Hetty. “Ze vinden dat ik me daarnaast ook bewezen heb en dat ik daarom ook op twee andere onderdelen in actie mag komen. Daar ben ik erg blij mee en dat geeft me vertrouwen.”

Die twee andere onderdelen zijn dus de 500 meter tijdrit en het individuele sprinttoernooi. “Ook al is de 500 meter geen olympisch onderdeel en daardoor niet voor iedereen even interessant, voor mij is het speciaal dat ik hem mag rijden. Net als de sprint. Ik heb er heel veel zin in en ben benieuwd hoe het zal gaan.”

Goed meedoen
Voor Hetty wordt het, na vorig jaar Berlijn en een jaar eerder Parijs, al haar derde deelname aan een EK bij de senioren. “Ik ga niet perse van start om ervaring op te doen, maar leren doe je iedere wedstrijd. Mijn doel is om goed mee te doen, maar ik ga mezelf nog geen druk opleggen voor de individuele onderdelen. Daar wil ik dan wel weer ervaring opdoen tussen die andere meiden, want op de individuele onderdelen heb ik nog niet veel tegen hen gereden.”

Op de teamsprint is de ambitie anders. “We hebben bij de WK in Apeldoorn natuurlijk laten zien wat we kunnen”, vertelt Hetty. “Daar pakten we de zilveren medaille. Ook nu gaan we voor het podium.” Toch zal het ook even weer een klein beetje wennen zijn. “We hebben de laatste tijd veel op buitenbanen gereden en dit is op een binnenbaan. Hopelijk kan ik daar ook wat snellere tijden neerzetten.”

Programma
Voor Hetty beginnen de Europese kampioenschappen op vrijdag 3 augustus. Dan wordt in Glasgow de teamsprint verreden. Een dag later staat de sprint op haar programma. De 500 meter tijdrit is op maandag 6 augustus. Alle informatie over de Europese kampioenschappen in Glasgow is te vinden op de website Glasgow2018.com.

Foto: Tim Buitenhuis