Op twee onderdelen in actie bij WK baanwielrennen

In Pruzsków zijn woensdag de wereldkampioenschappen baanwielrennen van start gegaan. Een jaar nadat Hetty met Nederland in Apeldoorn zilver won op teamsprint, is ze er opnieuw bij. Ditmaal echter niet op dat onderdeel, maar op twee individuele onderdelen. Donderdag doet ze mee aan het sprinttoernooi en zaterdag staat Hetty aan de start van de 500 meter. “Het is jammer dat ik de teamsprint niet mag rijden, maar wel weer een stap voorwaarts dat ik op de sprint mag starten.”

Geen publiek, geen tijden. Onder die omstandigheden deden alle sprinters van de Nederlandse selectie, zowel bij de mannen als de vrouwen, een kleine twee weken geleden mee aan een testdag in Alkmaar. Daar werd na afloop bekend wie de teamsprint gingen rijden en wie individueel in actie zou komen. “We zijn met vier meiden, er mogen er maar drie meedoen aan de teamsprint en dus moest er één afvallen”, vertelt Hetty. “Het meest eerlijk was om dat via een testdag te doen, aangezien we de laatste World Cup in december reden. De vorm van toen is anders dan die van nu.”

Het was een bijzondere testdag, want in tegenstelling tot bij een wedstrijd kregen de renners hun tijden niet te horen. “Dat is best raar voor je, want normaal gesproken zie je direct na je finish wat je gedaan hebt. Nu had je daar niet echt een idee van. Maar het was ook juist wel weer goed. Je raakt zo namelijk ook niet in verwarring of afgeleid.”

“We werden bij elkaar geroepen en Hugo vertelde wie er mochten rijden”

Zo snel als de rondjes over de baan gingen, zo snel was het antwoord er eigenlijk ook. Na de testdag kregen de renners het antwoord al of ze zouden rijden en zo ja, welke onderdelen. “We werden bij elkaar geroepen en Hugo vertelde wie er mochten rijden”, vertelt Hetty. “Daarbij kregen we ook te horen waarom en konden we ook de tijden nog zien. Daaruit kon je jezelf ook beoordelen. Ik had heel graag de teamsprint gereden. Uit de test bleek helaas dat ik afviel en dat vind ik wel jammer.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Hetty is er echter wel bij op de sprint en de 500 meter. “Ook dat kregen we daar te horen. Die individuele onderdelen werden wel geselecteerd op basis van het World Cup seizoen. Ik wist dat ik in de World Cup wel de tweede beste tijd en uitslag had gereden, maar durfde het niet met zekerheid te zeggen. Juist ook omdat ik niet de teamsprint zou gaan rijden. Het is fijn om te horen dat je er toch wel bij bent. Er overheerste eerst wat teleurstelling en ook nu vind ik het nog jammer dat ik de teamsprint niet ga doen, maar ik vind het wel heel leuk dat ik op de sprint en 500 mag starten.”

“Wat wel zo is, is dat bij een WK wel echt iedereen aan de start staat”

Opnieuw is Hetty er dus bij op een WK. Spannend? “We rijden op zich al heel vele grote wedstrijden. Misschien is er bij de WK wel wat meer druk, maar bij de World Cup in Canada lag er bijvoorbeeld ook wel wat druk op. Dat was de enige wedstrijd die we overzees zouden doen. Daar moesten we goed rijden, want anders moesten we ook nog naar Hongkong. Wat wel zo is, is dat bij een WK wel echt iedereen aan de start staat. Dat maakt het niveau nog net wat hoger. En je kunt hier natuurlijk voor de trui gaan.”

Die regenboogtrui, dat lijkt voor Hetty nog wat ver weg. “Ik zou al heel blij zijn als ik de top-10 kan halen op de WK”, legt ze uit. “Dat is waar ik hoop, maar ik denk dat de top-15 meer reëel is. Ik ga voor een uitschieter en het zou mooi zijn als ik in de kwalificatie de 10.8 seconden kan evenaren. Voor de testdagen hebben we twee weken in Portugal getraind en na de testdag juist wat meer rust gehad, om hier goed te zijn. Ik hoop dat ik nu wat moois kan laten zien.”

Hetty rijdt donderdagmiddag de kwalificatie van de sprint. Later in de middag en in de avond staan de volgende rondes van het sprinttoernooi gepland. Zaterdag wordt aan het begin van de middag de kwalificatie van de 500 meter verreden. De finale staat aan het einde van de middag gepland. De wereldkampioenschappen baanwielrennen zijn voor een groot deel live te volgen op Eurosport. Meer informatie is te vinden op de website van de UCI.

Foto: Gert Bonestroo