Trainen en wedstrijden in Brno en Cottbus

Het is net zomer en dat wil voor het baanwielrennen zeggen dat het niet de periode is met de meest aansprekende wedstrijden. We rijden ze echter wel, waaronder op buitenbanen. Zo reden we onlangs bijvoorbeeld in het Tsjechische Brno, waarna we voor twee weken naar Cottbus zijn gegaan. Ook daar hebben we wedstrijden gereden, maar daarbuiten werd er ook getraind. Die wedstrijden zijn dan niet de belangrijkste van het seizoen, maar ze zijn wel waardevol als training en om weer wedstrijdervaring op te doen, want het was al even geleden dat we die nog reden.

In Brno kwamen we aan op een vrijdag, waarna we op zaterdag en zondag de wedstrijd reden. Dat gebeurde op een 400 meter lange baan en die is niet zo snel. Je rijdt er dus ook niet per se snelle tijden, maar eigenlijk ging het voor mij wel prima. Ik reed er de sprint en keirin en was daar na afloop tevreden over.

Onze reis ging daarna naar Cottbus, in Duitsland. En dat werd, helaas, toch een trip met een vervelende nasmaak. Na wat trainingsdagen reden we opnieuw wedstrijden in het weekend, gevolgd door een trainingsweek, met wederom twee wedstrijddagen in het weekend. In die ‘tussenweek’ ging het op dinsdag flink mis op de baan. Kristina Vogel kwam heel zwaar ten val toen ze op een Nederlandse junior reed, die de start aan het oefenen was.

Op het moment van het ongeluk reden wij in de baan, precies aan de overzijde. We hoorden een knal en het leek op een klapband, want het was er maar één en je hoorde ook geen fietsen kletteren. Toen we dichterbij kwamen bleek dat echter wel anders te zijn. Dat was flink schrikken en dat is het nog, want als ik er over vertel staat het kippenvel op mijn armen. De hoop is dat Kristina hier zo goed mogelijk uitkomt, maar er zijn op het moment nog veel vraagtekens. Er is een doneeractie voor haar opgezet. Wie daar ook aan bij wil dragen, en wij hopen dat zoveel mogelijk mensen dat doen, kan dat doen op staystrongkristina.de.

Het was dus echt schrikken, maar op zo’n moment besef je ook wel weer hoe hard topsport ook kan zijn, voor jezelf en voor anderen. Onze trainingen en ook de wedstrijden gingen daarna namelijk gewoon door. Samen met Kyra werd ik in het afsluitende weekend ook nog tweede op de teamsprint, waarmee we het blok op een voor ons positieve manier afsloten. De komende tijd staat in het teken van toewerken naar de Europese kampioenschappen. Daar wil ik naartoe en daarvoor zullen we veel op de baan in Apeldoorn te vinden zijn.

Hetty