Zilver op keirin tijdens Nederlandse kampioenschappen

Bij de Nederlandse kampioenschappen baanwielrennen heeft Hetty zaterdag zilver gewonnen op het onderdeel keirin. In Apeldoorn bleek Laurine van Riessen ongenaakbaar, maar rekende Hetty wel af met de rest van het deelnemersveld. Ze bleef Steffie van der Peet en Kyra Lamberink voor in de strijd om de tweede plaats. “Over vandaag ik ben ik absoluut tevreden. De afgelopen twee dagen liep het allemaal niet even lekker, maar dit is toch een mooie afsluiter van de Nederlandse kampioenschappen.”

Al vroeg in de wedstrijd schoten Van der Peet en Lamberink van achteren naar voren. “Ik schrok er niet van dat Kyra en Steffie al heel vroeg aan de sprint begonnen”, kijkt Hetty terug op de race. “Kyra weet dat ze vroeg naar voren moet komen of juist heel lang moet wachten tot haar laatste punch. En ik had wel verwacht dat Steffie ook aan zou gaan. De plaatsen vijf en zes zijn gewoon niet prettig in de startopstelling, dus ik had wel iets verwacht.”

Die verwachting kwam dus uit. “En ik dacht, ik wacht nog even. Anders zou ik in het gedrag komen te zitten. Maar toen wilde ik zelf gaan uit de bocht, met nog twee rondes te gaan, en toen kwam Laurine. Daarop had ik het idee dat ik beter nog even kon wachten. Wachten tot zij voorbij was en dat ik dan kwam. Ze reed alleen zo hard voorbij dat ze gewoon wegreed. Toen was het eigenlijk meer een gevecht tussen Steffie, Kyra en mij. Laurine was gewoon niet meer te achterhalen.”

Drie keer weggeslipt
Het toernooi was tot de keirin nog niet echt gelukkig voor Hetty. Dat begon donderdag met een mislukte 500 meter. “Daar slipte ik bij de start drie keer weg”, vertelt Hetty. “Ik gleed weg bij het uit de startmachine rijden, daarna direct nog een keer en na nog een trap stond ik echt dwars op de baan. Er werd niet afgeschoten, dus ik ben maar gewoon verder gegaan. Ik was zo lang aan het sukkelen met de start, dat er geen fatsoenlijke tijd meer uitkwam. Dat was wel teleurstellend, maar zoiets kan gebeuren.”

Sprinttoernooi viel tegen
Vrijdag hoopte Hetty vervolgens op een betere dag, maar die kwam er niet. “Het sprinttoernooi viel me heel erg tegen. Ik had er nieuwe tubes op en daardoor moest ik in de aanlooprondes van de 200 meter kwalificatie al vrij hard doorrijden, waardoor mijn 200 meter gewoon niet goed was. Niet wat ik ervan gehoopt had in ieder geval. Ook daarbij viel ik nog in één van mijn ritten tegen Laurine en ik vond dat ze me wel heel gemakkelijk voorbij reed.”

Dat dat zo gemakkelijk ging, bleek ook nog een aanwijsbare reden te hebben. “Na mijn eerste rit tegen Steffie, in de strijd om het brons, kwamen we er achter dat ik er een kransje van 15 tandwielen in plaats van 14 op had liggen. Dus ik was al een aantal ritten met een te klein verzet aan het rijden. Dat heb ik helaas niet tijdig in de gaten gehad. Dat had ik beter moeten controleren. Toen ben ik geswitcht naar mijn vertrouwde verzet, maar daardoor maakte ik wel inschattingsfouten. Ik was natuurlijk al de hele dag op een lichter verzet aan het rijden, waardoor ik vervolgens op gang dacht te zijn en daardoor misrekende ik me. Eigenlijk zat er gisteren niets mee.”

Focus op WK
De NK stonden vooral in het teken van een goede training, want het grote doel ligt later dit seizoen. “Gisterochtend en vanochtend hebben we zelfs duurtrainingen gedaan, omdat dat op dit moment gewoon belangrijker is om de duur op te bouwen”, geeft Hetty uitleg. “We zitten nu twee maanden voor de WK. Ons doel ligt daar. De Nederlandse kampioenschappen zijn leuk, maar niet het doel. We gaan midden januari voor een trainingskamp van twee weken naar Portugal. Dan hebben we een rustige week en vervolgens op vrijdag en zaterdag een testdag. Die testdag zal zijn voor de teamsprint op de WK. Twee weken voor de WK moeten we onszelf voor de teamsprint kwalificeren en dan hebben we dus nog twee weken ter voorbereiding op de WK.”